top of page

Fijn om jou te ontmoeten!

Anna Kotzeva

Anna

Mijn naam is Anna Kotzeva. De naam verwijst al naar mijn Bulgaarse wortels – daar ben ik geboren en opgegroeid en in mijn hart neemt Bulgarije een bijzondere plek in als mijn land van herkomst. Op mijn 14e ben ik naar Engeland verhuisd met mijn familie en wij zijn daar goed geaard. Ik studeerde rechten aan Cambridge University en werd een barrister (advocaat) in Londen. Toen ik mijn man ontmoette, verhuisde ik naar Nederland en werkte ik als aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal.

Na de geboorte van mijn tweede kind ontwikkelde ik een nieuwe passie. Ik werd een yogadocente en vervolgde mijn interesse in oosterse en westerse mystiek door een verdere studie – research masters filosofie bij de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk koos ik ervoor om mijn nieuwe passie voor het vergroten van bewustzijn in de praktijk uit te oefenen, in plaats van in de academische wereld. Ik trainde als familie- en organisatieopsteller bij Indra Torsten-Preiss, en volgde cursussen over systemisch werken bij Stephen Hausner en Welopstellingen en over de polyvagale theorie bij Deb Dana. In 2023 volgde ik de Internal Family Systems (IFS) Legacy and Cultural Burdens Program van Ann Sinko en Dick Schwartz.

Het is een privilege om op een fenomenologische manier te mogen werken. Die aanpak verschilt sterk van therapie. In een familieopstelling is de begeleider geen expert die de cliënt wijzer/beter/gezonder gaat maken. De begeleider van de opstelling en de cliënt zijn gelijkwaardig. Door middel van aandachtig waarnemen, krijgt de cliënt inzichten in patronen en verstrikkingen die vervolgens losgelaten kunnen worden, vaak na vele generaties van herhaling.

Ik richtte Utrecht Familieopstellingen op met de intentie dat het een ruimte vol vertrouwen en geborgenheid zou bieden om systemisch bewustzijn te bevorderen. 

 

Ik werk graag samen met Tineke van der Stelt, ook opgeleid door Indra Torsten-Preiss.

Ik ben heel blij om jou te ontmoeten en samen met jou te kijken waar de spontaniteit, liefde en heling in jouw leven makkelijker kunnen stromen.  

foto Tineke

Tineke

Inspiratie

Een aantal jaar geleden kreeg ik spontaan een eenheidservaring.  Van het ene op het andere moment vielen al mijn angsten weg en was ik opgenomen in een onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen. Het duurde enkele dagen voordat mijn oude ego-patronen weer terugkeerden, maar het perspectief van waaruit ik keek was fundamenteel veranderd.

Ik zag dat het niet mijn omgeving of de gebeurtenis was die bepaalde hoe ik me voelde, maar dat het mijn filters waren die mijn emoties bepaalden.  Blokkades die ik voorheen niet had gevoeld werden ineens zichtbaar.  Het was een boeiende maar ook een verwarrende periode. Ik voelde me vaak als een kluwen wol die in de knoop zat en ik wist niet aan welk draadje ik moest trekken. Of ik sowieso wel moest trekken...

Ik had nu wel het nieuwe perspectief van waaruit ik naar mezelf en het leven keek, maar mijn oude reactiepatronen en overtuigingen pasten daar niet meer bij.  Tijd dus om nieuwe wegen in te slaan en nieuwe dingen te ontdekken.

 

Ik volgde onder andere een tweejarige Healing-opleiding, nam deel aan retraites en satsangs, deed lichaamswerk en tweemaal een Ahayuasca-ceremonie. A Course In Miracles en The Work van Byron Katie hebben mij ook enorm geïnspireerd. Al die verschillende bronnen heb ik nodig gehad om mijn ego patronen te herkennen en te ontrafelen en meer te voelen wat er in mij leeft. Op het moment dat ik bij Indra Torsten Preiss kennismaakte met familie-opstellingen kwam voor mij alles samen: werken vanuit het ‘Lege Midden’, zoals dat ook bij Healing gebeurt, het lijfelijk ervaren van emoties, zoals bij Lichaamswerk,  en het gebruiken van de inzichten die uit kennis voortkomen, zoals ik dat ook tegenkwam bij The Work en A Course in Miracles. Bij Familie Opstellingen is de kennis gebaseerd op de systemische wetmatigheden die Bert Hellinger mede ontdekte.

 

 

Delen

Familieopstellingen is voor mij een prachtige methode om de beweging van overleven naar leven mogelijk te maken.

Bij overlevingspatronen is er sprake van een (oude) lading die je meedraagt. Samen kijken we waar deze lading eigenlijk vandaan komt. Wanneer de juiste plek gevonden is, kijken we naar wat er gezien, gehoord en gevoeld wil worden. Patronen en overtuigingen worden zichtbaar. Oud verdriet, woede, schaamte en/of angsten komen los. Ontlading, opluchting en ontroering volgen.

Vanuit eigen ervaring weet ik hoe spannend het kan voelen om naar (oude) overlevingspatronen te kijken. Soms is daar moed voor nodig. Als begeleider voel ik juist op die momenten het veld van onvoorwaardelijke liefde heel sterk. Het veld waarin alles er mag zijn zoals het is.  Vanuit dat vertrouwen begeleid ik je.

Het vrijkomen van de levensstroom, die soms al generaties lang vastzat, is voelbaar voor iedereen die bij de opstelling aanwezig is. Ik vind het keer op keer weer ontroerend om die momenten met elkaar te mogen delen.

 

 

Werkervaring

Ik heb mijn eigen familieopstellingen praktijk in Culemborg.

Na mijn studie Tekenen/schilderen aan de Academie voor Beeldende Vorming heb ik naast mijn werk als grafisch ontwerper een yoga-docentenopleiding gevolgd. Ik gaf 12 jaar tekenles aan leerlingen in het voortgezetonderwijs. Ook begeleidde ik jarenlang meerdere yoga- meditatiegroepen voor volwassenen. Toen mijn partner en ik onze zoon en dochter kregen ben ik kinderboeken gaan illustreren. Daarnaast werkte ik 5 jaar als vrijwilligster in een hospice en verdiepte ik me o.a. in Zen, Mystiek, Advaita, Zelfonderzoek, chakraleer en meditatie.

bottom of page